Find det du søger via kategorierne i venstre side, eller brug søgefeltet ovenover som genvej.

Sprogkamp- men du kan roligt slappe af...

dansksproget er ikke ved at blive overtaget af engelsk.

Læs mere
4/11 2011 11:13

Af Malene Neis

Engelsk sniger sig dybere og dybere ind i det danske sprog, forlyder det. Men virkeligheden er en helt anden, viser to nye forskningsprojekter.
To forskere fra KU og RUC påviser i to nye forskningsprojekter, hvordan det rent faktisk forholder sig med sproget.
Anna Kristina Hultgren, postdoc fra Center for Internationalisering og Parallelsproglighed fra Københavns Universitet og Dorte Lønsmann, der er videnskabelig assistent på Calpiu-centret på Roskilde Universitet, har set nærmere på sprogbrugen i to af de samfundsområder, hvor udbredelsen af engelsk siges at være mest udtalt, nemlig multinationale virksomheder og universiteterne.
Deres forskning viser, at ’domænetab’ hverken er særlig rammende for, hvad der sker – eller på nogen måde er en realitet.
Så er du blandt dem som har været nervøs for det danske sproges tilbagetrækning ift engelsk, kan du ånde lettet op. Det er sandt, at de unge bruger det engelske i højere grad end tidligere, men overordnet set er det danske sprog ikke trængt af det engelske.

Læse en mere udførlig artikel om emnet, klik på linket:
politiken.dk/debat/analyse/ECE1397331/dansk-is-not-truet-af-engelsk/

Socialministeriet har sendt sprogpakken afsted

Et efteruddannelsestiltag fra Socialministeriet kaldet "Sprogpakken" ligger nu klar.

 

Læs mere
3/11 2011 09:12

Af Malene Neis

Socialministeriet har iværksat en storstilet efteruddannelsesindsats i form af en sprogpakke til 34 mio. kr. Det overordnede formål med sprogpakken er at tilbyde en massiv opkvalificering af det pædagogiske personales arbejde med børns sprog. Dels skal uddannelsen bidrage til at alle børn får bedre sproglige kompetencer, og dels skal den bidrage til at understøtte implementeringen af de nye regler om sprogvurdering og sprogstimulering (der trådte i kraft 1. juli 2010).

Sprogpakken skal baseres på den nyeste forskningsbaserede viden om børns sprog og sproglige udvikling i dagtilbudsalderen. I projektet vil der blive udviklet og formidlet metoder og redskaber som pædagogerne kan anvende til at identificere børn med sproglige forsinkelser, og til at styrke det daglige arbejde med at stimulere børns sproglige udvikling.

Læs mere om sprogpakken her: sprogpakken.dk


Tjek et af efterårets stærkeste tilbud

Kom til sprogseminar 2. november - gratis!

Læs mere
19/10 2011 09:38

Af Malene Neis

Hvis du er interesseret i at kommet gratis med til møde i Sprognetværket d. 2/11, så er det nu du skal slå til.
Der er 10 gratis pladser til dem, der følger netværket på Facebook (efter først til mølle princip) add dem på facebook og skriv til info@sprogseminar.dk, hvis du vil have en af pladserne.

Læs mere om arrangementet via linket.
www.sprogseminar.dk/Sprognetvaerk.htm

Med tydelig sødme, barsk bagkant og respektløs kækhed sikrer Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen ufattelig ørenlyd...

...mener retorikprofessor Christian Kock fra Københavns Universitet.

Læs mere
4/10 2011 11:48

Af Malene Neis

Retorik og sprogforskning er ikke bare fagligt nørderi. Christian Kock fra KU, har på videnskab.dk skrevet en kronik der fører bevis for hvordan det kan være at Johanne Schmidt-Nielsen fra Enhedslisten, har formået at vinder 12 mandater (4 mere end de Konservative) ved folketingsvalget 2011.
Christian Kock mener, at hun har en unik kombination af egenskaber. Kock beskriver hende som en ung person, med en utrolig sødme og servicemindedhed, der skinnede igennem ved sidste valgs partilederdebat, hvor hun vist var den yngste partileder nogensinde. Her antog Bendt Bendtsen hende - som bekendt - for en piccoline og bad hende hente kaffe.
Men samtidig har hun en djærv barskhed, dog uden nogensinde at virke sur og mopset på den måde som Pia Kjærsgaard, et andet retorisk naturtalent, har rendyrket. Johanne taler med fremragende udnyttelse af alle talesprogets registre: pausering, tempo, gentagelse, eftertryk på nøgleord.

Læs hele kronikken på:

videnskab.dk/kultur-samfund/hvad-kan-johanne-schmidt-nielsen-egentlig

Stand up poetry med Søren Ulrik Thomsen, Pia Tafdrup mv.

Up date på et skumringsmøde

Læs mere
3/10 2011 09:41

Af Malene Neis

Som vi annoncerede tidligere afholdte Det Danske Akademi, strategerne i Dansk Sprognævn og kampagnen Gang i sproget skumringsmøde den 26. september, for at markere Den Europæiske Sprogdag.

Er du ærgerlig over at du missede mødet? Fortvivl ikke, du kan få en opfølgning af arrangementet hos modersmålsselskabet her. Bare klik på linket nedfor.

www.modersmaalselskabet.dk/stand-up-poetry/

 

Er det noget at grine af?

"Latter i Ordbog over Dansk Talesprog"

Læs mere
26/09 2011 10:58

Af Malene Neis

Onsdag d. 28. september er der foredrag med titlen "Latter i Ordbog over Dansk Talesprog" i LEDA-regi, Foreningen af leksikografer i Danmark, og det skal nok blive sjovt.
Center for Sociolingvistiske Sprogforandringsstudier på Københavns Universitet er i øjeblikket i gang med at udvikle en talesprogsbaseret Ordbog over Dansk Talesprog (ODT).
Forskerne Carsten Hansen og Martin H. Hansen er i deres omfattende arbejde med ODS kommet til ´Ha´ og i den anledning laver de et foredrag om arbejdet med fænomenet 'latter', dets funktion i talesproget, og hvordan latter implementeres i ODT.

Har det vækket din nysgerrighed?  Klik her og læse den mere dybdegående og detaljeorienterede forklaring af arrangementet.

Ellers finder du vej til arrangementet på Københavns Universitet Amager, lok. 21.0.19, onsdag d. 28. september 2011 kl. 15.00.

Skumringsmøde: sprog og litteratur i Danmark og Europa

Dansk Sprognævn og Det Danske Akademi inviterer til litterær sprogaften

Læs mere
22/09 2011 08:13

Af Malene Neis

Få gang i sproget, og mød Søren Ulrik Thomsen, Pia Juul, Per Øhrgaard, Sven Holm, Jørn Lund, Bodil Aurstad, Pia Tafdrup og Jens Smærup Sørensen. Hør dem læse op og fortælle om Europas betydning for det danske sprog, og lyt til deres samtaler om sproget i Danmark, i Norden og i Europa.

Dansk Sprognævn og Det Danske Akademi inviterer til en litterær sprogaften på Teatermuseet Hofteateret i København på den europæiske sprogdag 2011, mandag den 26. september 2011 17-21.

Arrangementet er et led i kampagnen Gang i sproget (www.gangisproget.dk), som ledes af Dansk Sprognævn. Gang i sproget har til formål at skabe øget opmærksomhed om sprog, hvilken betydning sproget har for den enkeltes personlige, sociale og kulturelle udvikling, samt hvorfor og hvordan sproget forandrer sig. Samtidig søger kampagnen at skabe accept af og respekt for forskellige former for sproglig variation, fx dialekt, kunstnerisk sprog, fremmedsprog, ungdomssprog, fagsprog, det talte sprog, det skrevne sprog, tegnsprog osv.
Skumringsmødet kredser om de ideer og den inspiration som gennem tiderne er kommet fra Europa, og som har påvirket det danske litterære sprog.

Der er gratis adgang efter først til mølle-princippet (max. 180 besøgende). Du kan tilmelde dig her via linket på dsn.dk/hofteatret/.

Kunsten at læse en tekst

Gyldendal inviterer til en ny type litterære arrangementer med fokus på læsning.

Læs mere
16/09 2011 09:39

Af Malene Neis

Gyldendal inviterer i efteråret tre gode læsere til at medbringer hver én kort tekst, som skal ultra-nærlæses. Teksten læses op, analyseres og diskuteres med resten af panelet og ikke mindst med publikum, som har fået teksterne udleveret på papir ved indgangen.

Programmer er:

28.september
Lars Bukdahl
Marianne Stridsen
Lars Skinnebach

26. oktober
Mette Moestrup
Erik Skyum-Nielsen
Olga Ravn

30. november

Hans Otto Jørgensen

Niels Frank
(Surprise)Arrangementet finder sted i Trykkeriet på Gyldendal, Klareboderne 3 i København sidste onsdag i september, oktober og november klokken 19-21. 


Der er fri entre og ingen tilmelding. Men du kan læse mere om arrangementerne på facebook.com/Gyldendal, eller få sidste nyt ved at følge @gyldendal på twitter.

Talesprogsbutikken er i luften.

- stedet, hvor du kan få viden om talesprog og sparring til opgaver.

Læs mere
8/09 2011 13:26

Af Malene Neis

DGCSS har netop offentliggjort Talesprogsbutikken. Det er en hjemmeside, hvor gymnasie- og folkeskoleelever kan finde inspiration til opgaver og projekter om talesprog. Portalen fungerer som supplement til den almindelige undervisning på gymnasiale uddannelser, eksempelvis i dansk, almen sprogforståelse og tværfaglige projekter. Du kan også bruge den, hvis du vil skrive SSO, SRO eller AT med et talesprogsrelatateret emne, eller bare få inspiration af de talesprogstemaer siden her.

Portalen er din mulighed for at får besvaret spørgsmål af to kandidatstuderende, der dagligt beskæftiger sig med talesprog. De er klar med viden og sparring. Og så har de forskerne - eksperterne fra universitetsverdenen - inden for rækkevidde.

Sprogforandringscenteret, DGCSS på Københavns Universitet står bag portalen. Centret udvikler og afprøver en ny sprogforandringsteori, og det er på Sprogfoandringscentret, du kan finde en af verdens største databaser over talesprog.

Talesprogsbutikken bygger bro mellem forskningen på Sprogforandringscentret og sprogforståelse hos resten af den danske befolkning.

Find talesprogsbutikken ved at klikke her

Jubilæumsseminar om sproglige normer på Københavns Universitet

Lingvistkredsen fejrer sit 80-årsjubilæum med et seminar om sproglige normer og deres rolle for...

Læs mere
31/08 2011 10:33


Af Malene Neis

I anledning af lingvistklubbens 80-års jubilæum afholder de et seminar den 23. september 2011 mellem kl. 13.15-18.00 på Københavns Universitet.


Programmet er som følgende:
13.15-13.30 - Indledning


13.30-14.00 - Dorthe Duncker, Københavns Universitet: Norm, situering og sproglige kendsgerninger


14.00-14.30 - Bettina Perregaard, Københavns Universitet: Imitation og parodi, norm og genre


14.30-15.00 - Tore Kristiansen, Københavns Universitet: Sprognormer som sprogforandringsteoretisk og sprogpolitisk problemstilling


15.00-15.15 - Pause


15.15-15.45 - Anne Fabricius og Janus Mortensen, Roskilde Universitet: Normer i bevægelse – om normer for Received Pronunciation (RP)


15.45-16.15 - Bent Preisler, Roskilde Universitet: Parallelle sprog – parallelle normer?


16.15-16.30 - Pause


16.30-17.00 - Peter Harder, Københavns Universitet: Normer, holdninger og den individualistiske fejlslutning


17.00-17.30 - Jens Normann Jørgensen, Københavns Universitet: Normer om sprogbrug i superdiversiteten


17.30-18.00 - Fælles diskussion
Derefter spisning på Bryggens spisehus

Hvis du er interesseret skal du indfinde dig på det Ny KUA i bygning 27,lokale 27.0.09, men husk at tilmelde dig inden den 21/9 her.Ikke mere flinkeskole!

De unges sprog er skandaløst - særligt de unge pigers.

Læs mere
29/07 2011 14:05

Af Malene Neis

Sproget er til evig diskussion. Særligt de unges sprog har til enhver tid været genstand for megen diskussion hen over generationerne. Debatten har ikke flyttet fokus i særlig grad, og forskningen er igen i år fulgt strømningen, og givet deres besyv med i form af de seneste forskningsresultater.
Martin Führ, udviklingspsykolog og humorforsker fra Aalborg Universitet, kan i sin seneste Phd-afhandling ikke længere se humoren i de unge pigers sprog. I følge Martins Führs forskningsresultater påviser de, at pigernes sprog i de seneste 10 år har udviklet sig markant, og er blevet meget grovere end nogensinde før.

Læs de to artikler nedenfor, fra henholdsvis Information og Kristelig Dagblad om Martin Führs Phd, og afgør selv om du også mener at pigerne har smidt pænheden, og tør tage flere beskidte ord i deres mund end tidligere.

Vi på dansk.dk ønsker jer alle god læselyst og sommer:

Sommerlydbøger

P4 har netop udgivet tre lyttervalgte lydbøger, som du kan nyde denne sommer.

Læs mere
30/06 2011 15:16

Af Maria Skinbjerg

De tre lydbøger, som har høstet flest af lytternes stemmer denne sommer, er Elsebeth Egholms Tre hundes nat (2011), Christian Jungersens Undtagelsen (2006) og Leif Davidsens Utahs bjerge (2011). Frem til den 24. juli kan du hente de tre lydbøger på dr.dk/p4.

 

Når konversationsanalysen spotter de fastlagte roller i institutionen

En institutionel CA-analyse af et Deadline-interview.

Læs mere
18/03 2011 08:05

AF Tine Bang Nielsen

En opgave om mikroanalyse af et Deadline-interview med Clement Kjersgaard, Søren Krarup og Morten Albæk. CA af et medieinterviewet der adskiller sig fra analysen af hverdagssamtale ved, at de institutionelle rammer og den fastlagte rollefordeling mellem deltagerne i interviewet indgår i den samlede analyse.


Opgave: fra 4. semester i faget sprog 4.
Vejleder: Frans Gregersens
Årstal: 2008
Karakter: 10


Gang i sproget

- En rapport fra sprogudvalget

 

Læs mere
29/11 2010 12:09

Som opfølgning på rapporten "Sprog til tiden" har regeringen besluttet at iværksætte en kampagne der sætter fokus på det danske sprog. Dansk Sprognævn er blevet bedt om, i samarbejde med Det Danske Sprog- og Litteraturselskab, DR og Dansk lærerforeningen at stå for kampagnen. Rapporten indeholder en række anbefalinger for at styrke dansk og fremmedsprogskompetencer og blev offentliggjort 07/04 2008.
Læs rapporten her.

Guldbrandsens dramatiserede fakta

- En medieanalyse af Christoffer Guldbrandsens fjerde og seneste dokumentarfilm, 'Dagbog fra midten'

Læs mere
22/11 2010 11:14

Af Mathias Skovgaard-Holm

I det følgende bachelorprojekt stiller Mathias Skovgaard-Holm skarpt på dokumentarfilmen Dagbog fra midten (2009) og filmens toneangivende instruktør, Christoffer Guldbrandsen.

Opgavens omdrejningspunkt er den latente 'faktakontrakt', der billedligt talt binder filmens instruktør til sit publikum. Arbejdsspørgsmålet for opgaven lyder derfor således: Hvordan forvalter Christoffer Guldbrandsen sin del af faktakontrakten?

For at besvare spørgsmålet bevæger Mathias Skovgaard-Holm sig primært inden for medieanalysefagets område. Men han tager dog visse afstikkere til andre fagområder, blandt andre retorikken, for at give et så fyldestgørende svar som muligt.

Opgaven blev indleveret på danskstudiet, INSS, i januar 2010.

Nøgleord: Christoffer Guldbrandsen, Dagbog fra midten, dokumentar, faktakontrakten, Peter Harms Larsen, Ny Alliance, dramaturgi, homodiegetisk fortæller, heterodiegetisk fortæller
Årstal: 2010
Karakter: 12

Manipulation eller demokratisering?

- En diskursanalyse af tonen i den tv-transmitterede politiske debat

Læs mere
28/04 2010 12:17

Af Nis Skaun Vraasø og Troels Poulsen

Fra bacheloropgavens indledning:

"Vi vil i vores opgave undersøge, hvordan repræsentanter fra de førende politiske partier gebærder sig i to forskellige typer af politiske tv-udsendelser.

Vi har som analyseobjekter valgt en tv-duel fra valgkampen i januar 2005 og en rundbordsdebat fra marts 2006.

Vores hovedfokus vil være politikernes evne til at tilpasse sig de to forskellige programformer, og i hvor høj grad programmets form influerer på det sproglige udtryk og indhold.

Hvordan agerer repræsentanter fra de førende partier i hhv. en 'styret' én-mod-én- debat og en friere rundbordsdiskussion?"   

"Vi vil hævde, at de udvalgte programmer befinder sig i et grænseland mellem saglig politisk debat og prime-time-underholdning.

Derfor vil vi undersøge repræsentationen af forskellige diskurser i programmerne, og hvordan blandingen af diskurser også bruges som magtmiddel i debatterne. 
Er vekselvirkningen mellem diskurserne i programmerne kreativ eller traditionel?

I forbindelse med den sociale praksis vil vi forsøge at besvare spørgsmålet:
Er der en sammenhæng mellem blandingen af diskurser og medieudviklingen generelt, og er denne diskursblanding et udtryk for en 'demokratisering' af det politiske liv i medierne?"     

Deres analyser bygger på teori fra Norman Fairclough, Erving Goffman, George Lakoff og Mark Johnson.  

Bacheloropgaven er afleveret i faget Sprog 2 på Dansk, KUA

Nøgleord: Manipulation, demokratisering, diskursanalyse, tv, debat, Fairclough, Goffman, Lakoff, Johnson
Årstal: 2006
Karakter: 9

Vinterberg og frygten for det postmoderne

- om betydningen af klart fokus i formidlende artikler

Læs mere
26/04 2010 11:15

Af Nis Skaun Vraasø

I denne kortere, retoriske opgave gennemgår Nis Skaun Vraasø
Søren Vinterbergs kronik i Politiken d. 22/10 - 06.
Det er W.B. Horners definition af en tese, der er udgangspunktet for analysen. 

Han viser hvordan retoriske begreber og teknikker kan fungere i praksis.

Opgaven kan læses for analysen, men også som en kortere introduktion til, hvordan man kan blive bedre til at skrive formidlende tekster.   

Opgaven er afleveret som en retorisk analyse i faget 'Skriftlig formidling" på Københavns Universitet.

Nøgleord: retorik, kronik, Søren Vinterberg, Politiken, formidling
Årstal: 2007
Karakter: bestået

"Vi har bare lige snakket om...

...at vi sku' snak' om hvad vi sku' snak' om."

En konversationsanalytisk bacheloropgave.

Læs mere
22/04 2010 12:54

Af Ida Johannessen

I dette BA-projekt bruges konversationsanalysens fremgangsmåde og teori til at afdække, hvordan deltagerne i et kunstnergruppemøde henholdsvis holder og ændrer fokus i samtalens forløb, og hvilke konsekvenser dette har lokalt for samtalen.  

Der er fokus på spørgsmål og svar i samtalens forløb og på deres påvirkning af fokus. 

Den analyserede samtale skifter konstant mellem institutionelle/faglige emner og hverdagsagtige.
Årsagen til dette skal findes i den ret uformelle afvikling af mødet.
Hvordan denne uformelle stil indvirker på fokus, og hvordan overgangene mellem emner håndteres bliver også analyseret i opgaven.

Der er brugt teori fra bl.a. Deidre Boden, John Heritage, Mie Femø Nielsen og Søren Beck Nielsen.
  

Nøgleord: konversationsanalyse, CA, conversation analysis, samtaleanalyse, samtale, møde, formel, uformel, Boden, Heritage, Femø Nielsen, Beck Nielsen
Årstal: 2009
Karakter: 10 (ny skala)

Tosprogs-Taskforce

Skolestyrelsen og DR har startet en ny kampagne for at sætte fokus på tosprogethed.

Læs mere
21/04 2010 13:27

Af Ida Johannessen

"Tosprogs-Taskforcen kan hjælpe lærere, pædagoger og ansatte på kommunen med at lave netværk, så de kan videndele på tosprogsområdet."

Dette er teksten, der møder en, når man klikker ind på tosprogstaskforce.dk.

Skolestyrelsen er gået sammen med DR om denne omfattende kampagne, der ikke kun skal sætte fokus på de sproglige udfordringer, der kan følge med, når man er tosproget, men også gøre det klart, hvilke muligheder der er for undervisere og andre for at tackle dem på bedst mulige måde.

Kampagnen med det kraftfulde navn, der løber frem til udgangen af 2011, giver derfor skoler mulighed for at melde sig til programmet via kampagnens hjemmeside og lægge en plan for, hvordan de vil tackle tosprogede elever bedre i fremtiden.

Målet med kampagnen er beskrevet i deres "Vision" på sitet:

"Vi arbejder for, at alle tosprogede elever kan tage en ungdomsuddannelse, når de forlader folkeskolen."

"Vi samarbejder med en række udvalgte kommuner om at udvikle og sprede det, der virker."

"Vi gør ekspertviden til almenviden og tilbyder rådgivning i hele landet."

Læs mere om kampagnen på tosprogstaskforce.dk eller på DR's site: To sprog, hvor du også kan læse om, og se film med, kendte tosprogede og deres problemer med det danske sprog.  

Nøgleord: tosprogethed, tosprogstaskforce, sprog
Årstal: 2010

Identitet og socialisation

- Analyse af en middagsbordssamtale

Læs mere
15/04 2010 11:53

Af Eva La Cour

"En central faktor i socialisationsprocessen er sproget. Sproget har en dobbeltrolle idet barnet i socialisationen møder sproget, men omverdenen mødes samtidig ved hjælp af sproget (...)"  

I denne bacheloropgave af Eva La Cour analyserer hun originale middagsbordssamtaler med henblik på at se, hvordan en 11-årig piges identitetsdannelse og socialiseringen sker gennem disse samtaler med familien. Der er især fokus på den interaktionelle relation mor og datter i mellem og på, hvordan morens sproglige adfærd afspejles i pigens.

At det er rammen "omkring middagsbordet", hun har valgt, forklarer hun sådan:  
"Et populært felt for at undersøge denne sproglige socialisation er middagsbordet. Ved middagsbordssamtalerne er flere generationer ofte samlet, dagens oplevelser drøftes, oftest kommer forskellige holdninger til udtryk, flere personer kommer til orde etc., og middagsbordssamtalen er af natur afgrænset i både indhold, form og varighed.

Der er med andre ord gode muligheder for at studere den gensidige socialisation der sker fra forælder til barn, fra ældre barn til yngre barn, fra voksen til voksen eller lignende."   

I analysen af pigens/datterens sproglige kompetencer bruger hun teori fra Hymes, Goffman og Blum-Kulka.

Bacheloropgaven er afleveret på Institut for Nordiske Studier og Sprogvidenskab, Københavns Universitet. 

Nøgleord: sprog, samtale, konversation, identitet, identitetsdannelse, socialisation, middagsbord, børn, barn, Hymes, Goffman, Blum-Kulka
Årstal: 2007
Karakter: 12

Mere af poesien i København

- for den får sit eget hus

Læs mere
7/04 2010 15:37

Af Ida Johannessen

I Politikens I BYEN-sektion på nettet kan man læse, at foreningen Poesiens Hus skulle være klar til at åbne et helt hus for lyriske aktiviteter i Kronprinsessegade i København i sensommeren 2010.

Læs mere om det spændende projekt her på Politikens hjemmeside:

Poesien får sit eget hus

Søndag d. 11/4-2010 er der et støttearrangement for Poesiens Hus i Lille Vega i København, hvor bl.a. Søren Ulrik Thomsen og Benjamin Koppel optræder.

Læs mere på Vegas hjemmeside:

Støttearrangement for Poesiens Hus


Nøgleord: Poesiens Hus, støttearrangement
Årstal: 2010

Dansk i tale

Diskuter det talte danske sprog

Læs mere
6/04 2010 13:22

Af Ida Johannessen

Har du en holdning til det danske sprog i den talte variant?

Eller er du i gang med en undersøgelse af talt dansk, men mangler inspiration eller viden?

Skriv din kommentar eller dit spørgsmål i Fagligt diskussionsforum - måske er der en fagfælle, der hører dig!

Piet Hein og Per Vers

- en prosodisk tilgang

Læs mere
30/03 2010 15:50

Af Sara Kohl

I sin synopsis giver Sara Kohl et hurtigt vue over forskellige måder, man kan gå til den lydlige side af litteraturen på.

Ydermere kan teksten læses som et eksempel på, hvordan man skriver en synopsis.  

Nøgleord: Piet Hein, Per Vers, prosodi
Årstal: 2008
Karakter: 12 (efter mdt. fremstilling)

Samtaleanalyse

- praktiske tips og links

Læs mere
18/03 2010 13:09

Af Ida Johannessen

Praktiske tips når du skal i gang med at arbejde med CA
(conversation analysis/samtaleanalyse)

Det kan måske synes uoverskueligt at skulle gå i gang med et samtaleanalytisk projekt, ikke mindst hvis udgangspunktet skal være egne optagelser. 
Men det er ikke så slemt endda, faktisk er det ret spændende.

Her en lille guide... 

Hvis man vælger kun at optage lyd, skal man finde sig en minidiskoptager eller, endnu bedre, en digital lydoptager. Sådan en kan du måske låne på dit uddannelsessted. 

Ofte skal man efterfølgende have konverteret sine lydfiler til mp3-format, derfor dette link til gratis konverteringssoftware:

Switch Audio Converter Software

Der er flere programmer, man kan bruge til at opbevare og behandle lydfilen i. En gratis mulighed er programmet Audacity. Det kan fås her:

Audacity

Og så er det bare at gå i gang med det møjsommelige transkribtionsarbejde.
På denne webside fra Loughborough University (engelsk) er der en 'tutorial', hvor man kan få lidt træning i at transkribere og analysere samtaler:

Tutorial  

Skriv i diskussionsforummet, hvis du kender til andre gode programmer eller websider, der er værd at kende til, når man skal til at arbejde med CA.
 
God fornøjelse!

Nøgleord: samtaleanalyse, CA, konversationsanalyse
Årstal: 2009

Vi laver sjov med dansk og norsk!

- et norsk syn på det danske sprog og omvendt

Læs mere
17/03 2010 12:46

Af Ida Johannessen

Det danske sprog har gennem tiden fået mange fine kommentarer med på vejen, som "grimt", "I lyder som hunde", "en halssygdom", "har I kartofler i munden?" og så videre.
 
I daglig tale, blandt andre skandinavere, er vi kendt for vores besværlige og ulogiske navne for tallene.

Men som vi alle ved, går det også den anden vej. Både med at lave sjov og med at misforstå og slet ikke forstå.

Derfor bringer vi her en mindre opgaver om forståelsesproblemer og forskelle fra (ny)norsk til dansk og en, fra NRK 1 til os, koselig lille norskproduceret film, der gør rede for forståelsesproblemerne danskerne imellem. 

Årstal: 2007

Jeg bekræfter hermed at bekræftigelse eksisterer

Er der ved at udvikle sig forskellige betydninger af ordparret "bekræftelse" og "bekræftigelse"?

Læs mere
24/02 2010 15:39

Af Sara Kohl

I denne opgave undersøger Sara Kohl sprogets og individets forhold til normer.

Hun tager udgangspunkt i en tese om, at der findes dobbeltformer i sproget hvor den ene, iflg. skriftsprogsnormen, som hun definerer vha. Retskrivningsordbogen, er korrekt, og den anden forkert, men hvor begge former findes i talesproget, og ligefrem har forskellige semantiske betydninger.   

Opgaven er afleveret ved faget Sprog 4, Dansk, Københavns Universitet

Nøgleord:sprog, normer, sprognormer, semantik, retskrivning
Årstal: 2008
Karakter: 10

Engelske indlån og kodeskift i dansk

- sociolingvistiske tilgange

Læs mere
23/02 2010 10:15

Af Sine Frejstrup 

Fra opgaven:

"Jarvad har foretaget en optælling af forekomster af engelske ord i tekster, der for forskellige fagbøger ligger på mellem 0,01-1,10 %.

Hos Rathje viser en undersøgelse af samtaler, at den procentvise del af engelske udtryk svarer til Pia Jarvads optælling, nemlig lige omkring 1 %.

Det er tilsyneladende ikke en stor del, engelsk udgør.

Hvordan hænger det sammen med udmeldingerne og den generelle opfattelse af engelsk påtrængenhed?

Og hvorfor sker der engelske indlån, og hvordan bruges de så?

Disse spørgsmål falder inden for feltet sprogforandringer, og jeg vil i det følgende se på sprogvidenskabens bedste forklaringsmodeller."

Opgave afleveret i faget Sprog, Dansk, KUA, 2007

Nøgleord:sociolingvistik, engelsk, indlån, kodeskift, domænetab, metode
Årstal: 2007
Karakter: 10

Sprog og gruppeidentitet

En undersøgelse af sprogbrugen blandt kostelever på Herlufsholm.

 

Læs mere
18/02 2010 11:15

Af Peter Gade Stendal

I denne sprogligt orienterede opgave besvarer Peter Stendal spørgsmålet:

Hvordan foregår den sproglige forhandling om den sociale konstruktion af gruppeidentiteter blandt eleverne på Herlufsholm Kostskole?

Skriftligt projekt i faget Sprog II, dansk, KUA, 2001

Nøgleord: sprogbrug, sprog, sociolingvistik, engelsk, gruppe, gruppeidentitet, identitet
Årstal: 2001

Toplederens betydning for organisationens image

Et speciale om organisationers image

Læs mere
17/02 2010 14:08

Af Randi Mehrenst Rimdal

Er direktører kun direktører, fordi de ser ud som de gør?
Og hvilken rolle spiller toplederens image for organisationens image?

Dette giver nedenstående speciale klarhed over i form af en analyse af Flemming Østergaards rolle i PARKEN Sport & Entertainment samt en komparativ analyse af Lundbeck/Erik Sprunk-Jansen og SAS/Jørgen Lindegaard.

De perspektiverende analyser bekræfter, at toplederens image spiller en vigtig rolle organisationens image.

Der er dog forskel på, hvorledes påvirkningen sker; enten via en status-overføring fra organisation til leder eller fra leder til organisation, eller via branchetilhørsforholdet og endelig hvor bevidst, topleder og organisation anvender impression management i medierne.

I specialet inddrages teori fra Mie Femø Nielsen, Edgar H. Schein, Erving Goffman, Majken Schultz og Joshua Meyrowitz, mens Klaus Kjøllers dyde-lære har dannet grundlag for definitionen af image-begrebet.

Nøgleord: image, organisation, dydelære, topleder
Årstal: 2003

Lytning på et virksomhedsmøde

Analyse af kommunikation på virksomhedsmøder med det integrerede sprogsyn

Læs mere
10/02 2010 11:59

Af Mette Herold Pedersen

I min bacheloropgave undersøger jeg kommunikation på virksomhedsmøder.
Mit fokus er særlig rettet mod de personer, der ikke i gængs forstand ”har ordet”.

I traditionelle sprogvidenskabelige undersøgelser bliver lytteren ofte glemt eller negligeret, mens de derimod ofte koncentrerer sig om den, der taler.

I min opgave påviser jeg en række konkrete måder, hvorpå lytterne har indflydelse på taleren og hans tale.

I kraft heraf advokerer jeg for, at man ikke kan undersøge lytteren adskilt fra taleren (eller omvendt!); lytter, taler og særlige omstændigheder ved situationen påvirker altid hinanden.

Det teoretiske grundlag for min undersøgelse er det integrerede sprogsyn, der har gjort det muligt at undersøge kommunikation i en bredere linse end traditionelt.

Da sprogsynet endnu ikke har en udviklet metode foreslår jeg en fremgangsmåde, der henter inspiration i situationsanalyse, konversationsanalyse (CA) og kropssprogsanalyse.

Den metode har givet mig redskaber til at udføre to kvalitative næranalyser med en række interessante opdagelser som resultat, bl.a. hvordan lytteren kan guide taleren undervejs i talen; hvordan lyttere, der griner af en bemærkning, gør den til en joke – uagtet om det var talerens hensigt; hvordan lyttere, der giver udtryk for interesse gør det sagte interessant og værd at uddybe; hvordan kontekstuelle omstændigheder som adgang til noter kan svække lytterens indflydelse på taleren og meget mere.

Min undersøgelses resultater har perspektiver for, hvem vi giver ansvaret for, om en tale er interessant, medrivende, dødssyg eller famlende etc. – det være sig et oplæg, et indlæg, en briefing, et forslag til konceptudvikling eller en lærerens tale i en undervisningssituation.

 

Nøgleord: virksomhedsmøder, virksomhed, møde, integrerede sprogsyn, situationsanalyse, konversationsanalyse, samtaleanalyse, kropssprogsanalyse, taler, lytter
Årstal: 2009

Mere retorik

Retorikken vokser!

Læs mere
8/02 2010 15:16

Af Ida Johannessen

På uddannelsesinstitutionerne, i mediernes analyser og i almindelige borgeres bevidsthed er der øget fokus på virkemidlerne i kommunikation.

Retorik handler om, hvad vi gør med sproget, og hvad sproget gør ved os.

Retorikkens grundprincipper bliver anvendt i arbejdet med mange genrer og typer af talt og skrevet sprog.

Retorikkens store anvendelighed har betydet, at den også er blevet et selvstændigt fag i gymnasieskolen.

Derfor har vi samlet en række links til nogle af de mange hjemmesider, der beskæftiger sig med denne vitale del af danskfaget.

Læs mere om faget retorik på Københavns Universitets hjemmeside


Aktuelle forskningsprojekter på Afdeling for Retorik, Københavns Universitet


Artikler om retorik fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole


Artikler på RetorikMagasinets hjemmeside


Nøgleord: retorik, forskning
Årstal: 2010

Engelsk i dansk

Engelske indlån i dansk er fortsat noget, der kan bringe sindene i kog.

Læs mere
26/10 2009 12:55

Af Ida Johannessen

Fortsæt selv historien

Når vi optager engelske indlån i det danske sprog...
Hvis du vil se en negativ slutning: gå til linje 1, hvis du vil se en positiv slutning: gå til linje 2
   1...beskæmmes det.
   2...beriges det.

Groft sagt kan den danske befolkning deles i to.
Der er de, der mener at engelsk er et udtryk for manglende (kreativ) brug af det allerede eksisterende danske sprog og generelt forfladiger sproget, og de der mener, at de engelske indlån er helt acceptable og anvendelige.

Her har vi samlet en række links til blogs, artikler og udsendelser, der præsenterer argumenter og dokumentation for de to holdninger.


”Det danske sprog bliver fattigere”, Netværket på P1, sendt d. 6. feb. 2010


”Hjælp, engelsk knockouter det danske sprog”, politiken.dk, 18. jan. 2010


”Danskerne holder igen med engelske ord”, politiken.dk, 24. jan. 2010


”Hovedleverandør til det danske sprog”, kristeligt-dagblad.dk, 21. nov. 2008 


”Grænseforeningen vil slås for sproget”, kristeligt-dagblad.dk, 27. okt. 2007


”Kampen om sproget”, kristeligt-dagblad.dk, 22. okt. 2007


”Sprogets magt”, kristeligt-dagblad.dk, 23. okt. 2007

Dialekt

Dialekternes død, eller hvad?

Læs mere
1/01 1970 01:00

Af Ida Johannessen

Dialekt er et emne, der konstant bliver diskuteret, måske ikke altid i de brede offentlige medier, men til stadighed gennem læserbreve, parodier, drillerier og ikke mindst blandt de forskere, der konstant arbejder med at indsamle data og rykke ved vores fordomme om dialekttalende.

Her kan du se en lille film om dialekternes død lavet af en gruppe studerende fra Danmarks Journalisthøjskole og læse mere om dialekt på Københavns Universitets hjemmeside eller om én særlig dialekt på Synnejysk Forenings hjemmeside.

dialekt.dk
Københavns Universitets hjemmeside om dialekter.

Synnejysk Forenings hjemmeside
"Æ Synnejysk Forening - Stiftet tæ æ bevarls af æ synnejysk sproch å kultue"